Utveckling av Grupp och Ledare (UGL) är ett koncept som ingår i Försvarshögskolans Ledarskapsmodell. UGLs övergripande mål är att du ska få personlig utveckling samt verktyg att utveckla din egen grupp till att bli mer produktiv genom bättre samarbete.
Jag är utbildad UGL-handledare och erbjuder kurser i samarbete med UGLutbildarna där jag ingår i deras handledarstab.
För anmälan vänligen gå in på deras hemsida www.uglutbildarna.se
Kursens olika delmål är en ökad
- förståelse för känslors inverkan på individ- och gruppnivå
- förståelse för hur värderingar påverkar relationer och ledarskap
- erfarenhet av konflikters betydelse och hantering av dessa
- förmåga att kommunicera direkt och klart
- förmåga att ta och ge utvecklande feedback
- förmåga att se och hantera olika stadier i en grupps utveckling
- förståelse för hur normer och roller påverkar gruppens arbete
- förståelse för att det finns olika ledarstilar och det egna förhållningssättets betydelse för gruppens utveckling
- förståelse för behovet av ledarskap
Detta sker genom att ni under kursen får genomföra uppgifter enskilt och i grupp för att därefter reflektera och samtala om upplevelserna och dra slutsatser för egen del om olika tankar, känslor och beteenden som uppgiften gav upphov till.
Det unika med UGL är att du får delta i en resa där alla är intresserade av att utveckla sig själva och få självinsikt. Du ingår i en s k främlingsgrupp, där alla är okända för varandra när kursen börjar. Detta gör att du får se hur en grupp bildas, utvecklas och verkar för att nå uppsatta mål. I motsats till hur det är i din ordinarie grupp där det tillkommer och lämnar gruppmedlemmar så delar en UGL en serie händelser som utvecklar relationerna. Ofta händer det i en UGL kurs lika mycket som det gör i en vanlig arbetsgrupp på ett helt år!
Du behöver inte vara chef eller haft lång erfarenhet av ledarskap. Alla i en arbetsgrupp har nytta av att gå UGL som personlig utveckling och ledarskapsutbildning.
UGL leds av två handledare och genomförs måndag till fredag, sammanhängande (även kvällar). Kursen bygger på upplevelsebaserad inlärning där olika övningar och processgenomgångar varvas med korta teoripass.