NYCKELN TILL ETT GOTT LEDARSKAP

Under de senaste veckorna har jag funderat lite extra kring ledarens betydelse och ledarskapets utmaningar. Det blir för mig ganska naturligt att reflektera över dessa saker eftersom jag till vardags arbetar både som interimschef och ledarskapskonsult. Under några veckor per år håller jag även UGL-kurser, Utveckling av Grupp och Ledare, Försvarshögskolan gedigna ledarskapsprogram.

Jag älskar ledarskap! Jag älskar att prata, läsa, diskutera ledarskap. Och allra mest älskar jag att utöva ledarskap. För mig betyder det att leva ledarskapet. Ett LEVANDE LEDARSKAP som innebär att jag lever som jag lär. 

Det finns enormt mycket litteratur och forskning inom ämnet och på tidningars löpsedlar kan vi ofta läsa vad ett gott ledarskap innebär och vilka är framgångsfaktorerna för duktiga ledare. Oavsett vad man tror på och vilken trend man vill hoppa på så finns det några gemensamma nämnare för ett gott ledarskap som de flesta teorier är överens om. 

Ibland kallar vi det för det kommunikativa, ibland för det utvecklande ledarskapet. Ibland pratar vi om det coachande ledarskapet, det karismatiska eller situationsanpassade ledarskapet. Under de senaste åren har man börjat använda begreppet det agila ledarskapet, dvs det flexibla ledarskapet som fungerar i det komplexa arbetslivet. Personligen tycker jag inte att det handlar om så mycket nya saker men kärt barn har många namn.

I de ovannämnda ledarskapen utgår jag utifrån ett gott ledarskap och inte ett ledarskap med maktmissbruk, användandet av härskartekniker och manipulation eller med en låt-gå-mentalitet. Det som kallas i litteraturen för det destruktiva ledarskapet.

Det handlar alltså om olika ledarfilosofier och ledarstilar. Det är dock aldrig så att en ledare har en bestämd stil som man använder i alla lägen.

Jag har funderat och reflekterat mycket. Jag och många andra. Hur kommer det sig att när vi vet så mycket om ledarskapet så är det så svårt att utöva ett gott ledarskap? Hur kan vi lyckas för att vara goda ledare?

Jag kommer inte med någon ny information däremot vill jag återigen betona de viktigaste delarna för ett gott utvecklande ledarskap.

 1. Allting börjar med dig själv!
 2. Medvetenhet om dig själv, om dina styrkor och utvecklingsområden
 3. Entusiasmera och inspirera genom lagom svåra utmaningar
 4. Visa känslor och var äkta
 5. Var nyfiken och lyssna
 6. Var modig och våga ta beslut
 7. Ge mycket feedback, strössla med beröm
 8. Var tydlig i din kommunikation och dina krav på medarbetarna
 9. Utbilda medarbetarna i feedback och konflikthantering och belys grupputvecklingens olika stadier
 10. Jobba på dina relationer och skapa en vi-känska
 11. Var en förebild!

Om du är nyfiken på hur jag jobbar med ledar- och grupputveckling kontakta mig gärna för att ett samtal.

Allt gott!

Livia Deák Jönsson

, , , , , , , ,
Föregående inlägg
VAD LÄNGTAR DU EFTER?
Nästa inlägg
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.
You need to agree with the terms to proceed

Meny