MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP – att vara i varandras utsiktstorn

Så här på söndagsmorgonen vill jag dela med mig av några tankar. Jag läste om begreppet medarbetarskap av Lars Sörqvist, VD på Sandholm Associates och docent vid KTH för kursverksamhet och forskning inom kvalitet och verksamhetsutveckling. Det var en spännande läsning för en som jag, som slukar allt som handlar om utveckling i olika former.

Han menar att ”vi har länge talat, skrivit och forskat oerhört mycket om betydelsen av ett gott ledarskap” men att ”vad en bra medarbetare är har konstigt nog inte alls diskuterats lika mycket.”

Jag märkte hur jag gick igång på dessa begrepp och diskussionen om detta. Jag blir nämligen både oerhört engagerad och intresserad av att utforska mera om detta ämne och att dela med mig av mina erfarenheter. Under mina år som ledare har jag alltid sagt att jag lever efter ett ledarskap via ett medarbetarskap. Det låter som en klyscha men för mig har ledarskap och medarbetarskap alltid hängt ihop och varit beroende av varandra.

Medarbetarskapet har stor betydelse för en välfungerande verksamhet som levererar högkvalitativa resultat. Jag skulle dock eller också säga att medarbetarskap och ledarskap är oskiljaktiga. Du har medarbetare som följer en god ledare med sunda värderingar, som är en förebild och som visar på vision och mission. Genom att vara en god förebild ”formar” du trygga, kloka och goda medarbetare som blir lojala både mot dig och verksamheten. Som ställer upp på organisationens värderingar och som tillsammans utvecklar en sund företagskultur. Som hittar sin egen mission som kan stödja verksamheten. När nya medarbetare kliver in genom organisationens dörr anammar de lätt denna kultur och blir snabbt del av det goda medarbetarskapet. Det är så jag ser det och det är det jag har erfarenhet av.

I ett medarbetarskap tar medarbetarna även sitt eget ansvar för att söka information och de tar ansvar för sin egen kompetensutveckling. Det har varit A och O under mina år som ledare. Det handlar också om att lösa problem tillsammans och att ställa upp för varandra. Att ständigt förbättra och göra det som är betydelsefullt för verksamheten och dess kunder.

Lars Sörqvist kallar medarbetarskap för employeeship på engelska och det skiljer sig från ordet empowerment som annars har varit ett vedertaget begrepp för medarbetarskap. Jag gillar ordet emoloyeeship för det utgår mer från medarbetarnas förmåga att leda sig själva och sitt arbete.

Vi har de medarbetare vi har och det gäller att erbjuda dem verktyg för att utvecklas och att de ska kunna utveckla verksamheten tillsammans. Där anser jag att ledarskapet är oerhört viktigt. För att ett gott medarbetarskap ska utvecklas har ledaren stort ansvar att erbjuda gynnsamma förutsättningar. Inte minst kommer de nya föreskrifterna om den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljö stödja denna utveckling.

Om du vill läsa mer om Lars Sörqvists forskning och tankar gå in på hans blogg på www.larssorqvist.com. Mig kan du följa även på LinkedIn och Facebook.

Avslutningsvis denna söndag förmiddag önskar dig en god fortsättning på det nya året!

Föregående inlägg
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!
Nästa inlägg
EFTER FALLET

2 kommentarer. Leave new

  • Roger Södervall
    januari 15, 2017 5:05 e m

    Att känna delaktighet och frihet samtidigt som ansvar och plikter tynger och stressar är en ledarskapsfråga som kanske många kan uppleva. Att skapa en arbetsmiljö som understödjer utveckling och förändring är en tuff utmaning som inte alla klarar av. Jag tycker dina inlägga är klokt utformade och genomtänkta. Läser Ofta.. mvh Roger.

    Svara
  • Tack Roger! Visst är det så. mvh Livia

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.
You need to agree with the terms to proceed