Chef eller ledare?

Jag handleder inom UGL, Utveckling av Grupp och Ledare, ett koncept från Försvarshögskolan som har fokus på grupputveckling och ledarskap.

Vad innebär ledarskap? Det finns olika perspektiv att utgå ifrån; vi kan prata om det personliga ledarskapet som handlar om hur jag leder mig själv eller utifrån ett organisatoriskt synsätt prata om ett ledarskap där jag är ledare för andra människor i syfte att påverka deras beteende, tankar och handlingar.

Helge Brattgård säger såhär: ”Att vara chef är en position, att vara ledare är en relation.” En ledares faktiska beteende och hur framgångsrikt det blir beror på en samverkan mellan individ, omgivning och situation.En ledare är en person som människor  väljer att följa utifrån tillit och förtroende. Ledarskap präglas av relationer och känslor.

Chefskap är en formell position som tillsätts i en organisation. Det innebär ansvar för formella och strukturella frågor såsom budget, resultat. Chefskap innebär mer än önskvärd kompetens en ledare ska ha för att hantera vissa frågor och som man kan kompetensutveckla sig i. Ledarskapet hänger mer ihop med grundläggande förutsättningar såsom självkännedom och människosyn.

Grunden till ett gott ledarskap handlar om mitt personliga ledarskap, hur väl jag känner mig själv, vilka insikter jag besitter och hur mycket jag ”bottnar” i mig själv som person.

Min erfarenhet säger att om det ska finnas en bra ledning då krävs det att chefen utövar ett gott ledarskap. Vi behöver få med båda delarna, chefskap och ledarskap.

Ledarskap grundar sig på individen i dig, inte i rollen utanpå. Du växer in i rollen genom personlig utveckling, utbildning och vunnen erfarenhet.

”Ledare skapar sig själva – de föds eller formas inte till det.” – Will Schutz

Föregående inlägg
Dags att anmäla dig till vårens UGL-kurser!
Nästa inlägg
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

2 kommentarer. Leave new

 • Ann-Sofi Arvidsson
  december 16, 2016 8:41 f m

  Ser fram emot att få nyhetsbrevet! God Jul!

  Svara
  • Vad roligt Ann-Sofie! Jag har inte haft nyhetsbrevet igång än men har avsikt att sätta igång det efter nyårshelgerna. Du kan följa mig så länge här på hemsidan eller via Facebook. God jul och gott nytt år!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.
You need to agree with the terms to proceed